neděle 6. dubna 2014

Roláda s jahodami

Rolády jsou neskutečně vděčné. Většina z nich je úplně jednoduchá a přitom vypadají složitě a sklidíte za ně ohromný úspěch. Moje nejvíc nejoblíbenější, je nejspíš právě tato-piškotová roláda se šlehačkou a s jahodami. Dá se upéct během asi tak půl hodiny, takže pro přepadovou návštěvu ideální! Teď sice není to roní období, kdy by krásných a zralých jahod bylo všude habaděj, nicméně i tak se dají sehnat. Největší problém při pečení mi většinou dělá neujídat, takže pokud nejste rozežraní jako já a umíte se ovládnou, nemůže vás nic překvapit.

ROLÁDA S JAHODAMI

4 vejce(zvlášťžloutky a bílky)
80g krupicového cukru
špetka soli
90g hladké mouky

1 kelímek smetany ke šlehání(případně- já radši používám 40% šlehačku)
cca 6 lžic moučkového cukru
jahody

postup:
Žloutky s polovinou cukru ušleháme do pěny. Bílky nejprve při nízkých otáčkách napěníme, přidáme špetku soli, přisypáváme zbytek cukru a vyšleháme do tuhého sněhu. Ke žloutkové pěně přidáme opatrně polovinu sněhu, prosypanou mouku s práškem do pečiva a zbytek sněhu. Těsto vlijeme do hlubšího plechu vyloženého pečicím papírem a pečeme na 200° asi 3-5 minut-povrch musí být hezky zrůžověly. Pak piškotový plát překlopíme na čistou utěrku, sloupneme pečicí papír, zabalíme do rolády a necháme vychladnout.
Mezitím smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky, podle chuti můžeme osladit moučkovým cukrem.
Vychladlou roládu rozbalíme, pomažeme šlehačkou a navrch poklademe jahody nakrájené na plátky. Zase zpátky srolujeme, nejlépe zabalíme do alobalu a dáme chladit do lednice.
Jak sami vidíte-nic to není, ale úspěch je zaručen :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat