Receptů na jablkové koláče je všude plno. Tenhle je ale naprosto a zaručeně nejlepší! Těsto sice není vůbec sladké ale toho se nelekejte. Náplň je sama o sobě sladká dost a aspoň nebudete ujídat. Co se použitých jablek týče, správně by se měla používat normální, velká jablka a to i klidně nějaká kyselejší odrůda, protože smetana je krásně zjemní. Já jsem použila naše domácí poněkud scvrklá jablíčka, kterých se už konečně potřebujeme zbavit, takže koláč nevypadá úplně tak vzhledně jak bych si představovala. Takže až ho někdy v brzké době zopakuju ve verzi s maxi jablky, hodím sem i další fotky :-)
Teď už tedy ale k samotnému receptu....
JABLKOVÝ KOLÁČ SE SMETANOU
200g hladké mouky
50g polohrubé mouky
125g změklého másla
špetka soli
1 vejce
náplň:
15g másla
1,5 lžičky citronové šťávy
65g cukru krupice+lžíce navíc
1 lžička calvadosu
3-4 velká jablka-oloupaná, nakrájená na měsíčky
100 ml smetan ke šlehání
1 vejce
postup:
Obě mouky a máslo společně mixujeme dokud nevznikne sypká hmota podobná písku. Přidáme vejde, lžičku vody a opět chvíli mixujeme. Přeneseme na pomoučený vál a hněteme asi půl minuty dokud nám nevznikne hladké těsto. To rozválíme na asi centimetr silnou placku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny chladit. Poté vytáhneme z ledničky, rozválíme na tenkou, asi 2mm silnou, vrstvu a přeneseme do vymazané a vysypané dortové formy. pečlivě přimáčkneme ke stěnám.okraje by měly být tak 3- centimetry vysoké, zbytek těsta můžeme oříznout. dno propícháme vidličkou a zase cca 20 minut chladíme.
Mezitím si připravíme náplň: máslo spolu s citronovou šťávou a 15g cukru dáme do rendlíku a zahříváme dokud se máslo s cukrem nerozpustí a nespojí. Sundáme z plamene a přimícháme calvados.
Nachystanou formu s těstem vyložíme jablky, která potřeme calvadosovou směsí. Takhle nachystané to šoupneme do trouby rozehřáté na 220°C a pečeme asi deset minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a pečeme dalších 15-20minut, aby jablka začala karamelizovat.
Smetanu smícháme s 50g cukru a vejcem, jablka posypeme lžící cukru, polijeme smetanovou směsí a pečeme deset minut. Před podáváním koláč necháme nějakou chvíli vychladnout a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Hned bych ho zkusila... ale nevedeme calvados. :-/
OdpovědětVymazatMyslíš, že bez toho už to nebude ono?
Myslím, že to jde eventuélně i bez toho, ale hlavně-calvados je pálenka takže to lze nahradit jakoukoliv jinou podobnou věcí a neříkej mi, že nemáte doma slivovicu! :-D případně bych tam šupla rum, ale i úplně bez alkoholu to jistě jde :)
VymazatMy jsme rodina abstinentů! :-D Ale slivovicu máme, teď jsem to byla zkontrolovat. ;-)
VymazatMy jsme taky rodina abstinentů, nicméně slivovicu má-alespoň tu na Moravě-přece každý :-)
Vymazattak to musí být hodně dobré..
OdpovědětVymazat